Va place cafeaua?

10.decembrie.2013

Cum e sa ai 3 pasiuni (una dintre ele fiind chiar meseria) si 2 dintre ele sa se intalneasca in acelasi loc? Foarte interesant... Cam asta s-a intamplat la competitiile regionale de WBC-World Barista Championship - Cluj(in prima zi, primele 28 de fotografii cu cei 3 concurenti) si regionalele de WLAC-World Latte Art Championship - Cluj, a doua zi, restul fotografiilor. Ce inseamna de fapt competitiile astea, care-i scopul lor? Adica vreti deschidem subiectul meu preferat, cafeaua? :)
In primul rand, cafeaua nu ar trebui sa insemne un brand, un logo dupa care te uiti cand iti alegi cafeaneaua in care sa intri la un espresso sau un ambalaj frumos pe care pui mana cand iti iei cafeaua de pe raftul supermaketului. La fel cum la vin te intereseaza anul in care au fost recoltati strugurii, soiul lor, procesarea (cat timp si in ce a fost tinut, asta daca nu bei vinul doar pentru alcool sau cafeaua doar pentru cofeina), la fel si la cafea ar trebui sa te uiti dupa aspecte asemanatoare. In primul rand soiul. Exista doua soiuri majore, cele mai raspandite din lume: arabica si robusta. Ca sa nu lungim vorba prea mult, robusta o punem pe lista neagra. Daca iti place cafeaua cu gust de pamant imbibat cu hartie plouata cu o amareala gretoasa, go for it! Daca nu, trecem mai departe, la arabica. Ar mai trebui sa ne intereseze tara si regiunea din care provine cafeaua. Poate va suna cunoscut: Brazilia Santos, Etiopia Sidamo sau Jamaica Blue Mountain, etc. Urmeaza anul recoltarii, cu cat mai recent cu atat mai bine; felul cum s-a facut procesarea (cu sau fara apa) - boabele de cafea sunt de fapt semintele unui fruct care seamana cu ciresele iar pentru a ajunge la boabe, mai intai trebuie indepartata pulpa fructului -; foarte importanta e perioada trecuta de la data prajirii, maxim o luna! Cele mai faine arome se simt intre aproximativ 7 si 14 zile de la prajire. Cafeaua gata macinata puteti sa o stergeti complet din vocabular si de pe lista de cumparaturi. Dupa macinare, aromele se pierd logaritmic, cafeaua mai avand de trait doar cateva minute pana ajunge un simplu "praf stelar" asa ca se recomanda consumul chiar dupa macinare sau macinarea chiar inainte de consum, cum va convine mai mult. :) Acum urmeaza alte variabile (gramajul de cafea macinata, distribuita si apasata cum trebuie in portafiltrul unui espressor astfel ca din 15-18g de cafea sa se obtina 60ml de espresso in 25-30s pe un espressor intretinut cu pasiune si pricepere care sa functioneze in parametri de temperatura si presiune) pe care nu le voi detalia, ele ar trebui sa fie in degetul mic al oricarui barista (specialist in prepararea cafelei).
Daca sunteti satui de teorie si va intrebati unde gasiti asa ceva (cafea arabica de origine, proaspat prajita si preparata de un barista priceput) in tara noastra, va recomand cateva locuri din Cluj si Bucuresti. Nu veti gasi logouri cu I..y, L.....a, J..........l la intrare sau in vitrina, nu va speriati, tot intr-o cafeanea intrati. :) Daca v-am facut pofta, in Cluj va recomand Olivo Caffe (la pupitru cu Marius - dublu campion national la Latte Art 2012/2013, Rares - campion regional la Latte Art 2013, calificat in finala sau Andrei si el calificat in finala nationala), vedeti, v-am zis eu ca e vorba si de pasiune, nu castigi concursuri peste concursuri daca nu esti oarecum obsedat! :) In Bucuresti puteti vizita cu incredere Origo, cu "regizorul" Mihai Panfil la aparate, si el fost campion national la WBC sau Coftale. Deci care-i rolul concursurilor despre care vorbeam la incepul? Sa promoveze cafeaua asta (de origine si proaspat prajita) de care va tot povestesc de cateva minute incoace, sa ne scoata din cap ca, cafeaua buna inseamna un anumit brand, un ambalaj frumos, un marketing pompos. 

PS: Am uitat oare sa va zic ca cei de la cafenele mentionate mai sus isi cauta, degusta si importa cafeaua pe care tot o ei o si prajesc? Mai sa fie...:)
Disclaimer: textul de mai sus e scris gratis, nu am fost platit nici macar cu o cafea sa pun pe foaie monitor concluziile personale.

POSTED IN CATEGORY: Other